aktuális események

ápr
2
hét
2018
Dunakanyar legszebb panorámái @ Börzsöny
ápr 2 @ 9:40 de. – 5:20 du.
Dunakanyar legszebb panorámái @ Börzsöny

 

Ennek a túrának az is lehetne a neve, hogy „Tavaszi virágzás a Börzsönyben” 
Hiszen a Dunakanyar ilyenkor megannyi tavaszi virággal örvendezteti meg az arra járó turistákat. Ráadásul a börzsönyi túráim egyik legnépszerűbb szakaszát járjuk most be eme napsütéses, száraz Húsvét hétfői napon. Sőt ez úttal is biztos vagyok benne, hogy nem csak az idő, hanem a társaság is jó lesz. Szóval most szinte minden az ellen dolgozik, még az égiek is, hogy ne maradj otthon!

Útvonal: Törökmező turistaház, Gubacsi-hálás (szép kilátás), Fehér-hegy, Köves-mező, Hegyes-tető, Julianus-barát kilátó, Ürmös-rét (sok szép hunyorral) Nagymaros-Visegrád, Szent-Mihály-hegy, *Remete-völgy, *Remete-barlang, Templom-völgy, Nagymaros-Visegrád. Vá.

Táv: 15,0 km szint: 588 méter, kategória && közepesen nehéz,
szint idő pihenőkkel: 5 óra 30 perc
A túra meredek és részben (500 méter) jelzetlen szakaszt is érint!
Visszaérkezés: 17 óra körül Nagymarosra

Találkozó 2018.04.02. Húsvét hétfő: 09:40 Nyugati Pénztárcsarnok
Megváltott jeggyel!
A jegyet MÁV oda Kismaros, vissza Nagymaros-Visegrád megállóig kell megvenned! 

Költség: MÁV. BKK bérlettel 1585 HUF
Szervező és túravezető: Kulcsár Tamás Elérhetőségem:
kulcsart.tamas28@gmail.com, mobil. +3620/227-4069

A Dunakanyar legszebb körpanorámáját kínáló, csaknem tizenöt méter magas, középkori bástyát idéző Julianus-kilátó tornyából pazar kilátás tárul majd elénk. Tetejéről nemcsak a Dunára, de a belső Börzsönyre is páratlan kilátás nyílik.
A tornyot 1939-ben az Encián Turista Egyesület építette megalakulásának 25. évfordulója alkalmából, melyre emléktábla emlékeztet a kilátó aljában.

Várok mindenkit szeretettel! A túra nyílt és ingyenes!

Kulcsár Tamás túravezető

Jelentkezés

ápr
28
szo
2018
Túra Selmecbányára és a Selmeci-hegységbe @ Selmecbánya
ápr 28 @ 8:00 de. – ápr 30 @ 9:00 du.
Túra Selmecbányára és a Selmeci-hegységbe @ Selmecbánya

2018. április 28.-29.-30. hosszúhétvégén (május 1. kedd, ünnep). 2,5 napos (2 éjszaka) változatos kultúr programot és túrát szervezek a mesés Selmecbányára és a Selmeci-hegységbe.

1. nap, 2018. április 28. szombat

Ismerkedés a város nevezetességeivel, kultúr program

Selmecbánya egy ékszerdoboz, műemlékekkel – festői környezetben.

A Selmeci-hegység által körülölelt, csodálatos völgyzugolyban találjuk Szlovákia legszebb műemlék együttesét, az óvárost, amely ma már a világörökség részét képezi a Szentháromság-térrel, a Szentháromság-oszlopával, a Városháza épületével, a felcserélt mutatójú toronyórájával, a bányászati akadémia parkjával, az evangélikus líceum épületével, ahol Petőfi, majd Mikszáth Kálmán is tanult.

Selmecbányán járva, szinte azonnal megelevenedik előttünk a történelem, száz-százötven évet ugorhatunk vissza az időben. Képzeljük magunk elé a történelmi Magyarország egyik legjelentősebb bányavárosát Selmecet, melyet IV. Béla 1238-ban emelt szabad királyi városi rangra, és a tatárjárás után bajor és szász bányászokat telepített ide. Európa első bányászati akadémiája is itt működött. Egészen pontosan 1735. június 22.-én. Berg-Schola néven nyitotta meg kapuit. De végül a történelem viharai 1919-ben elsodorták Selmecről, és Sopronban talált új otthonra. A botanikus kert azonban a mai napig is fennmaradt, amely ma is szabadon látogatható. Ahol a madarak énekét hallgatva, száz éves fák ágai alatt sétálhatunk, leglátványosabbak ezek közül is a hatalmas mamutfenyők, melyek az idő múlásának élő jelképei.

A parktól rövid sétával érjük el Szlovákia és talán egész Kelet-Európa legértékesebb és leglátványosabb tematikus bányászati kiállítását és ásvány gyűjteményét a Szlovák Nemzeti Bánya Múzeumot. Amelynek múltját közvetlenül a felszín alatt, köpenyt és sisakot húzva, magyar idegenvezetéssel egy a 18. században még működő bányatáróban, ma szépen berendezett múzeum, követhetjük nyomon a hajdani bányászok nehéz és embert próbáló mindennapjain keresztül.

Ezt követően egy finom ebéd elköltése után megtekintjük Selmec legrégebbi épületét az Óvárat. Az Óvár alapjául szolgáló templomot a XIII. században a templomosok építették román stílusban. A vár hatszögletű sarkait torony erősíti. A vártemplom harangtornya már barokk stílusú, itt van a város legrégebbi harangja is, amely a XV. századból való. Az Óvárban találjuk a Régi kastély múzeumot, ahol egyedülálló régészeti kiállítás „bányászok jönnek” címmel bronzkori kincsek, ékszerek, szerszámok és ruhák maradtak fenn IE. 900 ból. Ezek a ritka és értékes leletek Sitna, Starého mesta, Glanzenberg és Selmecbánya területéről kerültek elő. Történelmi sétánkat a középkorig folytatjuk. És végül Himmelreich-kapitány szobájának látogatásával, az északi toronyban, (amelyet csak tavasszal nyitnak meg újra a nagyközönség előtt) zárjuk. Ezt követően felkeressük a közeli Kálváriát is ahol barokk korabeli domborműveket és szobrokat fedezhetünk fel, amelyet ma a világ 100 legveszélyeztetettebb műemlékei között tartanak nyilván. A Kálvária önmagában is csodálatos kilátással bír.

Ezek után már tényleg nem maradt más uticélunk, mint Szent Antal (Sväty Anton), ahol majd a szállásunk is lesz. A falu fölötti dombon megtekintjük Gróf Koháry András pazarul berendezett vadászkastélyát (Múzeum vo Svätom Antone). A kastély lépcsősora Schönbrunn mintájára készült, a szintén barokk szobrok és a XIV. Lajos korabeli bútorzat, tovább emeli a szépen karban tartott kastély fényét. A kastély termeiben vezetett túra keretében láthatjuk a XVII.-XIX. századi bútorokat, melyeknek egy része eredetileg is a kastélyhoz tartozott. Megismerkedhetünk a Koháryak, Coburgok történetével, családtagjaival. Megtekinthetjük a kastély csodaszép freskókkal díszített barokk kápolnáját is. Évszázados velencei acéltükrök, gyönyörű hímzések, antik műkincsek mellett a Koháryak levél- és könyvtára is itt található.

A vacsora a szálláshoz tartozó takaros kis vendéglőben lesz, ahol házias ételek mellett juhtúrós sztrapacskát (halusky) is kóstolhatunk, amely mellől a hamisítatlan cseh sör sem hiányozhat. És itt jegyezném meg, hogy aznap még születésnapot is tartunk, mégpedig a túravezetőnkét, Kulcsár Tamásét.

2. nap, 2018. április 29. vasárnap, túra nap

Első utunk egy kevesek által ismert vidékre a történelmi bortermelő falu, Čajkov délnyugati lejtőin fekvő Csajkovszkij bralie festői völgyébe vezet. A nevét vulkáni kőzetekből származó érdekes sziklaalakzatok után kapta. A tanösvény a Bagolyvölgy (Sovia dolina) néven is ismert. A táj képe leginkább a Börzsönyi Hollókő-bércet idézi. A tanösvény végigjárása három órát vesz igénybe.

Az ösvény 5,3 km hosszú, a szintemelkedés 240 méter. Helyszín: Selmeci-hegység, Čajkov, SAD buszmegálló, autóparkoló.

Ezt követően autókkal megközelítjük Počúvadló tavat, (Počúvadlianske Jazero) ahonnét gyalog egy óra alatt érhetünk fel a kissé meredek hegyoldalon, a Selmeci-hegység legmagasabb pontjára az 1009 méter magas Sitno csúcsára, ahonnét lélegezet elállító kilátásban lesz majd részünk. Ez 200 méter szintkülönbséggel jár és oda-vissza 4 km távolságot, 2,5 órát jelent. De mindezek előtt a tó partjánál a Terasa u Blaškov nevű kisvendéglőben (mivel addigra szerintem már mindenki nagyon éhes lesz) elfogyasztjuk könnyű ebédünket, vagy pizzánkat. Majd ejtőzünk kicsit, mert teli hassal nem jó túrázni!

3. nap, 2018. április 30. hétfő, rövid túra, hazautazás.

Erre a pár órára egy panorámában gazdag, jórészt könnyű, és rövid hegyi körtúrát terveztem. Szálláshelyünk elhagyása után (10:00 óra) a Selmecbányát körülölelő, közeli hegyek két csúcsáról, a 939 méter magas Paradajsról, és Tanádról, lélegzetelállító panoráma nyílik a városra és környező hegyekre. Az út többnyire jól jelzett, kacskaringós turistautakon, széles gerincen vezet. Visszafelé a tanösvény jelzései ritkák, útközben vízvételi lehetőség nincs. Az útvonalat több ponton is rövidíthetjük. A túra hossza 5 km, 200 méter szintemelkedés mellett.

Kiindulópont: Červená Studňa nyereg (791 m), a Selmecbányát (Banská Štiavnica) Vynhével összekötő úton. A nyereg autóval közelíthető meg, de Selmecbánya központjából gyalogosan is el tudjuk érni, ebben az esetben oda és vissza 30-30 perc többlet idővel számoljunk.

Szállás:

** Panzióban, 2 és 3 (külön ágyak) ágyas, tip-top, jól felszerelt szobákban. Minden szobában zuhanyzóval ellátott, saját fürdőszoba, műholdas TV, hűtőszekrény, elektromos vízforraló és székek, asztal találhatók, szintenként egy mosógép is van.

A szálláshely ingyenes parkolási lehetőséget biztosít. A panzió csodálatos helyen van, ízléses, a legszebb népi hagyományok szerint felújított és berendezett. Nagyon jó a konyhája, és nagyon kedves a személyzet is. Csak angolul és szlovákul beszélnek. Kutyabarát hely.

Étkezés: à la carte étterem, hagyományos szlovák ételekkel,

Reggeli kérhető 4,4 €/nap, a szobákba szervírozzák.

A szállás ára IFA-val: 2 éj/ fő 31 €, (9.900 Ft)

Jelentkezési határidő: 2018.04.12

Jelentkezés emailben és az előleg befizetése 6000 HUF után válik véglegessé. Feltétlen írd meg, hogy autóval, vagy utasként számoljuk veled!

Utazás telekocsis rendszerben, ha Párkány felől megyünk, akkor megyei matrica nem kell, Szlovákiában az érintett útszakaszok sem fizetősek. Autós részvevőkre feltétlen számítunk. Indulás: Budapestről reggel 8 óra magasságában. Budapest-Selmecbánya távolság 160-170 km.

Maximális létszám: 14 fő

Jelentkezni a túravezetőnél: Kulcsár Tamás

mobil: 06-20-2274069 athandir@gmail.com lehet.

Jelentkezés

jún
15
pén
2018
A Veľký Choč meghódítása @ Kócs-hegység
jún 15 @ 4:00 du. – jún 17 @ 10:00 de.
A Veľký Choč meghódítása @ Kócs-hegység

1. nap: Utazás, megérkezés, a szobák elfoglalása, vacsora (félpanziós ellátás).
A másnapi túra előzetes megbeszélése, ismerkedés, esti lazulás, szabad program.

2. nap: Rövid utazással a Kócs-hegység Északi lábához gurulunk, és egy szép kis templom mellett leparkolunk. Ahol kipihenten, frissen és üdén felkapaszkodunk a Chočské vrchy (Kócs-hegység) legmagasabb csúcsára a Veľký Chočra. A hegy ezen, fenyvesekkel körül ölelt dolomit sapkájáról Szlovákia legcsodálatosabb körpanorámája tárul majd elénk.
Ehhez 1000 m szintet és 16 km kell legyőznünk. Túránk végeztével tovább gurulunk és bevesszük a közeli Likava várát. Melyről Mikszáth Kálmán a következő sorokat vetette papírra:

„Ez a Douch építette a likava várát. Jó ízlése volt az olasz úrnak, s pompásan választotta ki a regényes magas sziklatömböt, amelyre a likavai vár épült, s melynek a háta mögött még magasan meredezik a Chots hegy komor orma. Douch nem nagy hasznát vehette várának, mert nemsokára meghalt örökös nélkül.”

3. nap reggeli, készülődés, szobák elhagyása, haza utazás.
Fél úton hazafelé még megállunk, pihenünk egyet Zvolenben (Zólyom) szakítunk időt egy rövid városnézésre, kávézásra, vagy shoppingolásra, amihez kedvetek lesz.

!!!Fontos: Túránk során kitett, sziklás útvonalon is megyünk. Szédülés mentesség és edzettség ezen a túrán alapfeltétel!!!

Várunk sok szeretettel!

Indulás: pénteken június 15.-én 16:00 órakor a Mexikói úti parkolóból. (próbálj meg erre a napra szabit kivenni, vagy hamarabb elkéreckedni)
Szállás: elhelyezés 2-3 és 4 ágyas szobában.
Étkezés: fél panziós ellátással. 1. napon vacsora,
2. napon reggeli és vacsora, 3. nap reggeli.
Költségek: szállás 2 éjszaka + 2 fél panzióval 15.500.-/fő
Biztosítás: egyéni megkötéssel
A szlovák autópályára 10 napig érvényes matricára (ára – 10 EUR) is szükség lesz!

Jelentkezés e-mailben, 10.000 Ft előleg, vagy a teljes összeg 15.500 Ft befizetésével! Maximális létszám 8 fő! Gyorsan jelentkezz, ha nem akarsz lemaradni róla!
A helyed csak a banki átutalás után válik biztossá!

Jelentkezési és lemondási határidő 2018. május 27.
Szervező: Külker SC Természetbarát szakosztálya
Túravezető: Kulcsár Tamás, e-mail: kulcsart.tamas28@gmail.com
mobil: 0620/2274069

Jelentkezés

Júl
8
vas
2018
Csóványos és ami belefér @ Börzsöny
Júl 8 @ 7:40 de. – 5:20 du.
Csóványos és ami belefér @ Börzsöny

Ennek a mostani kiírásnak az is lehetne a mottója, „ami a Csóványos túrákból általában kimarad” A csúcsmászás hevében sok minden mellett tovasietünk, de most mindent megkeresünk, bepótolunk, és még a csúcsot is érintjük. Egy nagyon szép és látványos túrát terveztem a Magas-Börzsönyben ahol több száz éves fa matuzsálemeket, egy kastély és egy ismeretlen vadászház romjait is megmutatom nektek. Megkeressük a Musli forrást és a vadászházat, a régi vasút nyomvonalát, majd a Fultán kereszttől a Börzsöny egyik legnépszerűbb útvonalán ereszkedünk le Diósjenőre, de még mielőtt visszaérkeznénk felkeressük a Bárány-bércet, ahol szép kilátásban lesz majd részünk. A hegyen 6-800 méteres magasságban a városinál jóval kellemesebb idő 24 °C várható.

A táv: 18-20 km között lesz, a szint meghaladja a 800 métert.. A cél, most is az lesz, hogy jól érezzétek magatokat és néhány kedves emlékkel és fényképpel, időben érjetek haza.
A túra közben lehet majd a szakosztályról kérdezni, tagnyilvántartó lapot is hozok, ha valaki szeretne, akkor tud csatlakozni. A jelentkezési lapot a vonaton is ki lehet tölteni, a tagdíjat 1200 Ft/év, ez alkalommal is be lehet majd fizetni. Nem rohanunk, de azért egy közepes, 3,3 km/h tempóra lehet számítani. Ha gyakorlott túrázó vagy, akkor neked ez egy normál sebességű túra lesz. Ritkán járt helyek, meseszép környék, jó társaság, felkészült túravezető és végre nem esik az eső. Mi kell még, hogy gyere?
Maximális létszám 16 fő.

Útvonal: Diósjenő, Három-barát nyereg, Nyír-rét, Régi vasút, Musli vadászház, Fultán-kereszt, Cseresznyés-völgy, Béla-rét, Madarasfa, Nógrád v.m. és ami még belefér…
Táv: 19,5 km szint: 750 méter, szintidő 6 óra 30 p. Visszaérkezés: 16 óra után Nógrádba. Illetve 18:00 órára a Nyugatiba.

Közepesen nehéz túra, az elején sok emelkedővel a végén meredek lejtővel. Elsősorban gyakorlott túratársak számára ajánlott.
Találkozó: 2018.07.08. vasárnap 7:40 Nyugati pénztárcsarnokban (Dósjenőig megváltott jeggyel) útiköltség, oda-vissza: MÁV 2500 Ft
Ajánlott felszerezés: tartalék felső, bejáratott bakancs, esőkabát, gyapjú-pamut zokni (vízhólyagok ellen), min. 2,5 L folyadék, (forrás, kocsma csak a végén lesz). és valami harapnivaló, aszalvány, keksz, pogácsa, szárított magvak, müzli szelet stb. Egy megbízható fényképezőgép, telefon, elemlámpa és a szokásos jókedv se hiányozzon.

Szervező és túravezető: Kulcsár Tamás (Gwyn Túrin) mobil: 0620/227-4069
kulcsart.tamas28@gmail.com

Jelentkezés

Júl
27
pén
2018
Az évszázad holdfogyatkozása, szalonnasütés a Klastromkertben @ Pilis
Júl 27 @ 6:00 du. – Júl 28 @ 4:40 de.
Az évszázad holdfogyatkozása, szalonnasütés a Klastromkertben @ Pilis

Szakosztályunk, közös szalonnasütésre, baráti találkozóra hív minden kedves érdeklődőt, túratársat és ismerőst a Pilisbe.
Az ember, társas lény. Az igazi turista is, így neki is szüksége van közösségi életre. Ráadásul most ezt az alkalmat egy látványos égi jelenség, egy holdfogyatkozás, teszi majd még emlékezetesebbé, amely minden más holdfogyatkozást felül fog múlni, amely az elkövetkező 82 év során csak látható lesz. Erről a jelenségről a lenti linken bővebben is olvashatók.
Egy szó, mint száz, ezt most ki ne hagyd!

Az összejövetel, 2018. július 27. pénteken a Pilisszentkereszt határában (a buszmegállótól 10 perc séta) lévő Klastromkertben lesz. Térkép: Klastromkert

Mi pénteken (07.27.) este 7 előtt már kiérkezünk a helyszínre.
19 órától várunk mindenkit szeretettel, a Klastromkútnál a romok előtti réten. Természetesen, ha nem tudtok előbb, később is jöhettek. A teljes holdfogyatkozás 21:30 kor kezdődik.

Aki velünk szeretne jönni azzal Pomázon HÉV megálló, buszmegállóban 18:00 óra előtt találkozunk. A 18:05 induló busszal megyünk.

Megközelítés: Kocsival, vagy gyalogosan Pomáz HÉV állomás felöl volán busszal.
A buszok Pomáz HÉV állomásról: 18:05, 19:10, 19:35, 20:35, 21:35, 22:35 indulnak, amelyről Pilisszentkereszt buszfordulónál kell majd leszállni.

Az utolsó busz péntek este 22:10 kor megy vissza Pomázra.
Az első buszok szombat reggel 4:40, és 6:10 kor indulnak Pomázra.

Mi X mennyiségű szalonnát, Y mennyiségű vöröshagymát és kenyeret viszünk, de nagyobb létszám esetén már mindenkinek egyénileg kell önmagáról szükséges étekről, gondoskodnia. Iható forrás van a közelben.
Amit még jó ha hozol:
Fejlámpa, fényképezőgép, polár pulóver, hosszúnadrág, pokróc, polifoam, hálózsák, sátor, evőeszköz, kisbicska, pohár, papír tányér, szalvéta, kukazsák, mert a szemetet magunkkal visszük, nem hagyjuk ott. A hőmérséklet éjjel és hajnalban lemehet 17 °C alá!

https://qubit.hu/2018/06/26/az-evszazad-leghosszabb-teljes-holdfogyatkozasa-jon-julius-vegen

Várunk mindenkit szeretettel!
A jelenlévőktől elvárjuk a normális hangnemet, a kulturált viselkedést és a mértéktartó magatartást!

Szervező: Külker SC. Természetbarát szakosztálya
Az eseményről érdeklődni kulcsart.tamas28@gmail.com
mobil: 06/20-2274069 csak a legszükségesebb esetben!

Jelentkezés

aug
17
pén
2018
Barangolás a Mátrában 3 nap @ Mátra
aug 17 @ 2:00 du. – aug 20 @ 5:00 du.
Barangolás a Mátrában 3 nap @ Mátra

Bevállaltam, megszerveztem, szállást foglaltam. A többi már tőletek függ. Gyertek!
Ezúttal a Mátrára esett a választásom, azon belül is a Mátra leghangulatosabb falvait, és a Mátra legvadregényesebb völgyeit, legszebb bérceit fogjuk bejárni ez alatt a két és (+egy nap)* alatt.

//Ez a + 1 nap csak azoknak szól, akik augusztus 19. tudnak még egy éjszakára maradni, (és hétfőn 20.-én van kedvük egy rövid félnapos program keretében Galyatetőt, vagy a Kékest is megnézni.

Program : 
Az indulás helye és ideje az autós jelentkezőktől függ. Ezt még pontosítjuk.
Illetve gyalogosan Pásztóról busszal is el lehet jutni Mátrakeresztesre.

1 nap: 17. péntek

Az indulás még képlékeny a többséghez alkalmazkodunk.
Megérkezés: kb. 17:00 órakkor Mátrakeresztesre, szállás elfoglalása.
Rövid körtúra a közeli Zsivány-barlanghoz, vízeséshez és a Sziklakapuhoz.
táv: 2,0 km 110 m szint. Majd vacsora a hangulatos Óvár vendéglőben.
Ezt követően felolvasás, esti beszélgetés, hullócsillag nézés a szálláson, a kertben.

2. nap: túra nap: 18. szombat
reggeli 8:00 kor egyénileg, vagy közös rántottázás.
Indulás: 9:00 kor gyalogosan a háztól.
Útvonal: Hosszú-rét, Kőkapu, Ágasvári th., Szamár-kő, Mátra-bérc, Kuruc-bérc, Vörös-kő kilátó, Mátraszentlászló, Mátraszentimre háromfalú temploma, Mátraszentimre (laktató, finom ebéd, egy kisvendéglőben) . Egy bő órás pihenő és ejtőzés után gyaloglunk tovább…
Csörgő-patak-völgye (erdőrezervátum), Csörgő-szurdok, Bagoly-kő, Mátrakeresztes,
(Óvár Vendéglő) – Jó a konyhája, de lassú a kiszolgálás. Viszont mi ráérünk.
Táv: 19,6 km, 709 méter szint.
Este bográcsozás vagy szalonna sütés a kertben.

3. nap: 19. vasárnap
Reggeli, szállás elhagyása 09:00 óráig.
Rövid túra Mocsár-bükk, Nyikom-nyereg, Gortva-Jójárt kilátó, Kis-köves, Pásztó. Táv: 10,5 km. szint 369 méter. Pásztón eszünk egy finom pizzát. Majd hazautazás, illetve vissza buszozás a szálláshoz, azoknak, aki szívesen maradnak még.

+ 1 nap, 20. hétfő
amikor is Mátraházán hagyjuk a kocsit, és felmegyünk a Kékestetőre. Szétnézünk, pihenünk és harapunk valamit a csúcson a Tető étteremben…

Szállás: 
Egy tornácos, gerendás parasztházból kialakított 5 szobás vendégházban, mi az emeleti 2 db 4 ágyas, középen társalgó és konyhás, szobákban leszünk. Minden szoba saját fürdőszobás, műholdas TV, hűtőszekrény, elektromos vízforraló, kávéfőző. Főzni, melegíteni szintenként közös konyhában elektromos főzőlapon, vagy mikróban lehet. Az emeleten csak mi leszünk 8 fő.
(De ha ennél többen és gyorsan jelentkeztek akkor a földszinti részt is megkapjuk, ahol további 6 fő kényelmesen elfér. )
A szálláshely ingyenes parkolási lehetőséget biztosít. A ház a műúttól távol csendes helyen van. A kertben lehetőség van szalonnasütésre, bográcsozásra is. Ezt sem hagyjuk ki.
Az étkezésről mindenkinek egyénileg kell gondoskodnia.
Ebédelni a 2. nap Mátraszentimrén, vacsorázni az 1. és 2. nap a faluban Mátrakeresztesen lévő hangulatos Óvár vendéglőben fogunk. Reggelizni hátizsákból, vagy egy közös rántottás, villás reggeli is lehet. A reggelit készíthetjük szalonnával, vagy anélkül, ez attól függ, hogy marad-e valami az esti szalonnasütésből.

Szeretettel várunk mindenkit, nyílt programunkon!

Szervezi a Külker SC. Természetbarát szakosztálya
Szervező: Kulcsár Tamás mobil: 06-20-2274069

Jelentkezni: a kulcsart.tamas28@gmail.com e-mail címen lehet.
Helyed csak az előleg 3000 Ft befizetése után válik biztossá.

Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 06. éjfél.

Jelentkezés

Sze
30
vas
2018
Szeptembervégi börzsönyi kör @ Börzsöny
Sze 30 @ 7:45 de. – 4:00 du.
Szeptembervégi börzsönyi kör @ Börzsöny

Lesz ma minden, ami a szemnek, s léleknek csodálatos. Mindenféle színekben pompázó őszi erdő, Szép kilátást nyújtó, bércek, Hangulatos erdei ösvények, Kacskaringós hegyi patakok és hosszan elnyúló völgyek, érintetlen, meseszép természet, egy lelkes, kis csapat, baráti hangulat és szikrázó, lágy napsütés, hiszen a hétvégén visszatér a vénasszonyok nyara is.

A túra hossza és a szintemelkedés átlagos, 16,0 km 600 méter szintemelkedés mellett. kategória: közepes, nem rohanunk egy kényelmes 3,3 km/h tempót fogunk felvenni, hogy maradjon időnk beszélgetni, fényképezni is.

Útvonal: Táv: 15-16 km szint: 600 méter, szint idő (pihenőkkel) 6 óra 15 perc
Érkezés: 16 óra körül vissza Nagybörzsönybe.

Közepesen nehéz túra, jó edzettséggel teljesíthető azok számára is, akik nem rendszeresen túráznak, legfeljebb jobban elfáradnak.

Találkozó: 2018.09.30. vasárnap 7:45 Nyugati pénztárcsarnok, jegypénztárak előtt, megváltott jeggyel (oda: vissza Szob) a vonat 08:07 indul a 5-7 külső vágányról. Vonatjegy, teljes ár 2 x 1300 Ft a busz 2 x 465 Ft

Autós jelentkezőket is várunk, hiszen ez körtúra lesz, de ez esetben az indulás helyszínét még pontosítjuk.

Fontos! Indulj 15 perccel hamarabb, mint szoktál, mert a M3 metró teljes vonalán metrópótló buszok járnak!

Ajánlott felszerezés:
Bejáratott bakancs, kamásli, vastag zokni, (vízhólyagok ellen), esőkabát, vékonyabb polár felső (szél esetére), 1,5l folyadék, és persze valami harapnivaló, útközben vízvételi lehetőség nem lesz.

Mindenkit szeretettel várok!

Túravezető: Kulcsár Tamás kulcsart.tamas28@gmail.com
mobil: +36/20-227-4069

Jelentkezés

okt
14
vas
2018
A Strázsa, a Tündérkapu, És a Kétágú-hegy @ Pilis
okt 14 @ 8:10 de. – 5:00 du.
A Strázsa, a Tündérkapu, És a Kétágú-hegy @ Pilis

A Kis-Strázsa-hegy közvetlenül Esztergom-Kertváros szomszédságában található. Jó idő esetén szép kilátás nyílik Esztergom és a Nagy-Strázsa-hegy felé. Innen jelzetlen szakaszon túrázunk a Nagy-Strázsa-hegy gerincén a Strázsa-barlanghoz, ami kivételes természeti csoda, egy igen látványos mészkő képződmény. Hévforrások mentén keletkezett a triász mészkőben. A Nagy-Strázsa-hegyen nyílik a fokozottan védett Sátorkőpusztai-barlang is, amely természetesen zárva lesz.
Ez a 354 méter hosszú barlang a termál karsztosodásnak, azaz a meleg vizes barlangképződésnek mintapéldájaként tartjuk számon.
A barlangüreget magában foglaló kőzet , mintegy 225 millió éves üledékes dachsteini mészkő. Ebben a kőzetben a tektonikus repedések mentén feláramló meleg vizes, többnyire kénsavas oldatok jelentékeny oldómunkát végeztek, s igen különleges képződményekkel díszítették az üreget. A kalcit, aragonit (CaCO3)- és gipszkristályok (CaSO4) változatos – jellemzően hártya, kéreg, tű és oszlop – formákban maradtak fenn és borítják a barlang falait. Ezt követően a Kétágú-hegy lábától már végig jelzett turista utakon fogunk majd haladni egészen Pilisszentkeresztig. (Ha esetleg kifutnánk az időből, akkor előbb a Két-bükkfa-nyeregnél fejezzük be a túrát és ott szállunk fel a menetrend szerinti buszra.)

Találkozó: 2018.10.14 vasárnap 08:10 kor Nyugati Pályaudvar, pénztárcsarnok, Esztergom-Kertvárosig megváltott jeggyel! A vonat a 2-4 vágányokról 8:20 indul! A teljes jegy ára 930 HUF, BKK bérlettel olcsóbb 650 Ft, ezt a jegyváltásnál jelezd!

Csatlakozni még a Budapest-Esztergom vonalon is lehet. A vonatunk érkezik Pl.: Újpest 9:30 Aquincum 9:35, ill. Solymár 9:40… Leszállás 10:20 Esztergom Kertvárosban.

Útvonal: Esztergom- Kertváros, Kis-Strázsa-hegy, Nagy-Strázsa-hegy, Tündérkapu, Strázsa-barlang, Sátorkőpusztai-barlang, Kétágú-hegy, Fekete-hegy, Pilis-nyereg, Hrebeny, Két-bükkfa-nyereg, Ördöglyuk-barlang, Máriapad, Klastromkút, Pilisszentkereszt cukrászda.

Táv: 17-18 km, szint 700 méter, menetidő pihenőkkel: 06 óra 40 p.
Közepes nehézségű túra, közepes, néhol meredek emelkedőkkel.
Átlagos 3,3 km/h nem rohanós tempóval.

Forrás, vízvételi lehetőség nem lesz, csak a túra végén, ezért 1,5-2 L folyadékot, és elemózsiát mindenki hozzon magával! Esőkabát, kemény talpú cipő, vagy bakancs ajánlott. Esőre az előrejelzések szerint nem kell számítani.

Érkezés várhatóan: 17:00 óra körül Pilisszentkeresztre.
Pilisszentkeresztről óránként (17:12, 18:12, 19:12, 20:12) mennek buszok Pomáz HÉV állomásra, jegy 310 HUF

Szervező, túravezető: Kulcsár Tamás,
email: kulcsart.tamas28@gmail.com mobil: 0620/2274069

Jelentkezés

okt
25
csü
2018
Meghívó taggyűlésre! @ Pálvölgyi barlang
okt 25 @ 6:00 du. – 8:00 du.
Meghívó taggyűlésre! @ Pálvölgyi barlang

Külker SC. Természetbarát szakosztálya éves megbeszélését, beszámolóját, taggyűlését tarja 2018. október 25-én 18 órától.

 Amelyre minden kedves tagot és leendő tagot szeretettel várunk!

Tervezett napirendi pontok:

1, Beszámoló az ez évi megvalósult túrákról.

2, Beszámoló a Galyatetői pihenőház eladásáról, a szakosztály és az egyesület viszonyáról, a szakosztályunk jövőjét érintő kérdésekről, tovább működésének feltételeiről.

3, Hogyan tovább, jelen és jövő… Tervek és javaslatok a következő évre.

A részvételeteket kérjük, hogy előzetesen is jelezzétek felénk!  

E-mail: kulkersc.termeszet@gmail.com vagy a kulcsart.tamas28@gmail.com

A taggyűlés helye és címe: 1025 Budapest, Szépvölgyi út 162.

MEGKÖZELÍTÉS: Bp. Kolosy térről 65-ös autóbusszal (a buszok a Kolosy térről indulnak) a Pál-völgyi-cseppkőbarlang megállóig kell menni. Itt leszállva, az út túloldalán a balra lévő barlangteraszhoz kell lesétálni.

GPS: 47.53284,19.01613

A részvételre ezúton is számítunk!

A Külker SC. Természetbarát szakosztály vezetősége:

Szász Ildikó titkár, Sípos Zsolt alelnök és Kulcsár Tamás szakosztályvezető.  

okt
28
vas
2018
Pilisszentlászlótól a Kőhegyig @ Pilis
okt 28 @ 9:15 de. – 6:00 du.
Pilisszentlászlótól a Kőhegyig @ Pilis

Szerintem ezúttal nem kell különösképpen bemutatnom a helyszínt, a Visegrádi-hegység ezen táját, hiszen már mindannyian jól ismeritek a környéket, sokan már többször is, de legalább egyszer biztosan jártatok már erre. Viszont aki még nem volt, annak kötelező velünk tartania és megnéznie milyen is az őszi színekben pompázó erdő.

A túra hossza és a szintemelkedés nem sok, összesen 15,0 km, amelyhez 450 méter szintemelkedés társul. Kategória: közepes, nem rohanunk egy kényelmes 3,0-3,5 km/h tempót fogunk felvenni, hogy maradjon időnk beszélgetni, megállni, pihenni, fényképezni és egy jót enni, inni a kőhegyi turistaházban.

Útvonal: Pilisszentlászló, Lajos-forrás, Vasas-szakadék, Kő-hegy turistaház, Szentendre HÉV állomás.
Táv: 15 km (HÉV állomásig) szint: 450 méter, szint idő (pihenőkkel) 5 óra 15 perc
Érkezés: 16 óra körül Szentendre HÉV, Volán busz állomásra.

Közepesen nehéz túra, jó edzettséggel teljesíthető azok számára is, akik nem rendszeresen túráznak, legfeljebb jobban elfáradnak.

Találkozó: 2018.10.28. vasárnap 09:15 Újpest Városkapu (M3 metró) Volán pénztár előtt megváltott jeggyel (oda. Szentendre ill. Pilisszentlászló 2*310 Ft ) a busz 09:35
átszállás 10:05 Szentendrén a Pilisszentlászlói buszra.
Fontos! Indulj 15 perccel hamarabb, mint szoktál, mert a M3 metró teljes vonalán metrópótló buszok járnak!

Ajánlott felszerezés: 
Bejáratott bakancs, kamásli, vastag zokni, (vízhólyagok ellen), esőkabát, Vastagabb széldzseki, polár felső (szél esetére), 1,5l folyadék, tea, és persze valami harapnivaló, útközben vízvételi lehetőség Lajos-forrás és Kő-hegy lesz.

Mindenkit várok nagy szeretettel!

Túravezető: Kulcsár Tamás
kulcsart.tamas28@gmail.com
mobil: +36/20-227-4069

Jelentkezés